Bahan-Bahan & Cara-Caranya:
Beras pulut ye, bukan tepung pulut..sebaiknyer rendam dulu 1@2 jam,
(sotong sumbat kita cepat masak)
lidi, pencungkil gigi pun bleh guna jugak..
jgn guna lidi wak sapu sampah tuh ye..kebersihan patut dijaga..:)
bahan penting nih; sotong..sederhana@sedang2 aje..
dibersih dan dibuang dakwat hitam..
santan-nk guna yg segar pun bleh, (nk cepat, sy guna 1 peket santan segera)
gula melaka-sy guna original dr kelate..
tambah sedikit gula
tambah secubit garam..
cara2nya:
sumbatlah beras ke dlm sotong, masukkan kepala sotong, cucuklah lidi tuh..
dah siap semua sotong kena sumbat ngan beras pulut tuh, apalagi...
campaklah ke dlam periuk..beras pulut yg lebih dlm bekas, bleh masukkan skali..
treng teng2...siap dah..ops..nk wangi sikit masukkan daun pandan ye..
selamat mencuba..(masak ni sebab time pose dulu tk sempat buat)
No comments:
Post a Comment