Monday, October 29, 2012

Diy-Masak-masak~Sotong Sumbat Pulut

Bismillahirrahmanirrahim...yumm yumm yumm...hari raya aidiladha dah lepas, tapi korang mesti ada lagi mood korban tu kan, maklumlah dapat banyak daging/tulang korban,, peti ais pun penuh ngan daging..hehehe..buka peti pun, dh pengsan bau daging korban..raya aidiladha kali ni, sy ade juga wak sup tulang gear box tapi tk sempat nk wak diy la,,dh licin..so, sy nk share sotong sumbat pulut je..(walaupun takde kena mengena ngan daging)


Bahan-Bahan & Cara-Caranya:

Beras pulut ye, bukan tepung pulut..sebaiknyer rendam dulu 1@2 jam,
 (sotong sumbat kita cepat masak)


lidi, pencungkil gigi pun bleh guna jugak..
jgn guna lidi wak sapu sampah tuh ye..kebersihan patut dijaga..:)

bahan penting nih; sotong..sederhana@sedang2 aje..
dibersih dan dibuang dakwat hitam..

santan-nk guna yg segar pun bleh, (nk cepat, sy guna 1 peket santan segera)
gula melaka-sy guna original dr kelate..
tambah sedikit gula
tambah secubit garam..

cara2nya:
sumbatlah beras ke dlm sotong, masukkan kepala sotong, cucuklah lidi tuh..

dah siap semua sotong kena sumbat ngan beras pulut tuh, apalagi...
campaklah ke dlam periuk..beras pulut yg lebih dlm bekas, bleh masukkan skali..

treng teng2...siap dah..ops..nk wangi sikit masukkan daun pandan ye..
selamat mencuba..(masak ni sebab time pose dulu tk sempat buat)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...